EBS miljöarbete
EBS arbetar aktivt för att vårt båtliv ska vara hållbart och ha en så liten miljöpåverkan som möjligt, för att värna Mälarens vatten, djur- och växtliv och människors hälsa!
Detta gör EBS konkret genom att styrelsen löpande håller sig a jour med aktuella miljöregler och rekommendationer från myndigheter, Svenska Båtunionen och Saltsjön-Mälarens Båtförbund och sprider information och för dialog med medlemmar.
Dessutom har EBS upprättat ett antal rutiner som vi arbetar efter och kontinuerligt uppdaterar vid behov. Som medlem är man ansvarig för att läsa rutinerna, följa dem och hålla sig uppdaterad på ändringar. Större ändringar i miljörutinerna annonseras på hemsidan och på vårmöte/stämma. Samtliga miljörutiner finns tryckta att läsa i klubbhuset.
Miljöpolicy
Ett övergripande dokument som beskriver EBS miljöarbete, avfalls- och kemikaliehantering med mera och medlemmarnas ansvar och skyldigheter. Miljöpolicyn ses över av styrelsen årligen och uppdateras vid behov.
Läs hela miljöpolicyn här: (Miljopolicy EBS 2025)
Överenskommelse avseende miljöhantering
En överenskommelse som ingås mellan EBS och varje medlem. Samtliga nya medlemmar ska snarast läsa, fylla i och signera överenskommelsen och lämna in till styrelsen. Överenskommelsen innebär att varje medlem intygar att han/hon kommer att följa vissa regler gällande bland annat båtbottenfärg, slagvatten, olja, bränsle, glykol samt andra kemikalier och avfall.
Överenskommelsen fortsätter att gälla för den nya båten vid byte av båt.
Läs hela Överenskommelsen här: (Overenskommelse-EBS-220613.pdf)
Policy om båtbottenfärger (utfasningsplan)
Gamla båtbottenfärger som innehåller metaller såsom tenn, koppar eller zink är giftiga för miljön och olagliga på båtar med hemmahamn i Mälaren. Det är därför mycket viktigt för EBS att samtliga båtar med sommarplats i hamnen har rena skrov.
Rent skrov innebär:
- Helt omålat skrov.
- Målat enbart med biocidfri färg, t.ex. epoxi eller bottenfärg märkt för användning i insjöar.
- Skrov som tidigare varit målat med biocidfärg som nu har uppmätta halter som underskrider gränsvärdena 100, 1000 respektive 2500 mikrogram/cm2 för tenn, koppar respektive zink.
- Tidigare målat skrov med biocidfärger som sanerats enligt Transportstyrelsens rekommendationer från september 2021. Se länk nedan.
Spärrfärg är inte ett tillräckligt skydd för att hindra läckage av giftiga ämnen från förbjuden båtbottenfärg. Spärrfärg i sig är inte en godkänd metod för att klassa skrovet som rent, utan kraven ovan gäller även om spärrfärg används.
EBS godkänner eget arbete med borttagande av gammal bottenfärg om detta görs enligt Transportstyrelsens rekommendationer. Se länk nedan.
Sanering och målning av skrov bekostas av medlemmen, liksom eventuell XRF-mätning. EBS har ett fåtal medlemmar utbildade i XRF-mätning men utför ej enskilda mätningar. Mätning i EBS regi kan ske om ett antal om minst 10 medlemmar vill mäta sina båtar samordnat.
Presenningar med mera som används som skyddsmaterial vid sliparbetet måste båtägaren själv frakta bort till återvinningsstation och ska omhändertas som farligt avfall. EBS kan inte ta hand om detta.
Medlemmar vars båtar inte uppfyller kraven på rent skrov kan uteslutas enligt EBS stadgar § 4.
Medlemmar som byter båt bör vara noggranna med att den nya båten har ett rent skrov eller snarast sanera skrovet. Senast vid nästa sjösättning ska skrovet vara rent. Observera att Överenskommelse avseende miljöhantering (se ovan) fortsätter att gälla för den nya båten.
Länk till Transportstyrelsens rekommendationer om båtbottenfärger: (Bottenfarger-transportstyrelsen.pdf)
Avfallshanteringsplan
Avfallshanteringsplanen tydliggör vilka typer av farligt avfall samt övrigt avfall, som EBS kan omhänderta, var kärlen finns och en uppskattning av mängder och hämtningsfrekvens.
EBS kan endast ta emot vissa typer av avfall, och detta beskrivs i avfallshanteringsplanen. Det är viktigt att alla medlemmar hjälps åt att hålla ordning på hamn- och varvsområdet för att förhindra miljöfarliga läckage och nedskräpning. När det gäller avfall som EBS inte kan ta emot, så är det viktigt att medlemmarna själva transporterar bort detta på korrekt sätt.
Läs hela avfallshanteringsplanen här: (Avfallshanteringsplan EBS 2025 GS)
Tips på vidare läsning:
- Stockholms stads miljöförvaltning informerar om vad som gäller och tipsar om vad vi båtfolk kan göra för att värna miljön. 12 sidor. Ett hållbart båtliv för alla
- Svenska Båtunionen har en helt separat hemsida för båtlivets miljöfrågor, med tips, råd och förklaringar av regelverk på ett begripligt och tydligt sätt. Båtmiljö.se – Miljösmarta tips för båtlivet.
- Saltsjön-Mälarens Båtförbund har också samlat matnyttig miljöinfo här: Informationsarkiv & länkar – Saltsjön – Mälarens Båtförbund (SMBF)