EBS Säkerhetsinstruktion vid sjösättning och upptagning (upprättad 2020-04-15)
Denna instruktion är omarbetad under 2020 och ska fungera som instruktion och vägledning vid rubricerade arbeten inom Ekensbergs Båtsällskap (EBS)
- Inledning
Det är angeläget att vi ständigt strävar efter en verksamhet där medlemmar kan utöva ett tryggt och berikande båtliv. Det är därför centralt att vår verksamhet ständigt arbetar för ett tryggt och säkert båtliv, till sjöss och på land.
Generellt gäller att allt arbetet i hamn och på land inom EBS område ska kännetecknas av god ordning och med en hög grad av riskmedvetenhet. Med detta menar vi att samtliga medlemmar och funktionärer inom EBS har ett ansvar att hålla allmän ordning, både vad avser egen och gemensam utrustning och materiel. Vidare åligger det oss alla att upptäcka och rapportera uppenbara risker för person och materiel. Oavsett detta gäller i hamnen eller inom EBS övriga områden.
När det specifikt gäller upptagning och sjösättning så finns ytterligare uppenbara moment som ökar risken för person och materiella skador.
- Hantering av slip
- Hantering av tung materiel och båtar
- Hantering av traktor
- Människor i rörelse i anslutning till arbetsområdet
- Hantering av miljöfarliga vätskor och annat
- Omfattning
Med sjösättning och upptagning menas all den verksamhet som bedrivs i direkt anslutning till dessa aktiviteter. Det innefattar även förberedelser och arbeten vid återställning.
Exempel på detta är arbeten som är direkt hänförliga såsom arbeten med slip och därtill hörande materiel, förberedande arbeten i och runt traktor, arbeten med stöttningsmateriel mm.
- Ansvar
Det är EBS ansvar att säkerställa att berörda funktionärer och medlemmar har den kunskap och färdigheter som krävs för att kunna genomföra dessa aktiviteter på ett effektivt och säkert sätt. Detta ska säkerställas genom fortlöpande informationsmöten, utbildning och erfarenhetsutbyte mellan berörda roller.
Det är samtidigt EBS ansvar att säkerställa en fungerande och effektiv organisation med tydliga ansvarsområden där Sjösättning och Upptagningsansvarig är av särskild och central vikt. Dessa roller och övriga roller ska tillsammans med respektive rolls ansvarsområde vara tydligt kommunicerad på EBS hemsida.
- Organisation, roller och ansvarsområden
Det är Sjösättning och Upptagningsansvariges ansvar att det operativa arbetet vid sjösättning och upptagning bedrivs i enlighet med denna instruktion. Till sin hjälp har man ett antal utvalda personer som bistår i det direkta arbetet. Dessa grupper kan till antal och sammansättning se olika ut beroende på vilken typ av båtar som hanteras. Sjösättningsledaren rapporterar till Hamn/Varvschef. Det är av särskild vikt att betona Säkerhetsansvariges roll och ansvar.
- Säkerhet vid planering och genomförande
Vid respektive aktivitet skall följande checklista vara genomgången av ansvarig Sjösättning eller Upptagningsansvarig med respektive grupp innan aktiviteten får påbörjas:
Förberedelser |
Hamnkapten/Varvschef samlar inför sjösättning och upptagning samtliga ansvariga till möte där denna arbetsordning gås igenom. · Utse Säkerhetsansvarig (se vidare punkt 6 nedan) · Gå igenom säkerhetsrutiner · Kontrollera säkerhetsmateriel såsom brandsläckare, första förband, begränsningsmateriel vid utsläpp · Tillse att samtliga som har en roll i aktiviteten bär reflexväst |
Utrustning |
Lilla Vagnen ● Kontrollera luft i hjulen ● Pirra till lunan, kontrollera luft ● Kontrollera lunan ● Samla klossar till stöttning av båten, läggs på bockarna
Vagn Kontrollera
Traktor
Slip
|
Placering av båtar vid upptagning |
Varvschef informerar vid upptagning om vad som är viktigt vid placeringen av båtarna på varvet. Så att samtliga får plats. Listor delas ut till ansvariga. |
Förberedelse av slipvagn |
|
Avlysning och parkering |
|
Innan arbetet börjar |
|
Vid sjösättning och upptagning |
|
Avslutning |
|
- Säkerhetsansvarig roll och ansvar:
- Säkerställer att denna instruktion gås igenom innan aktiviteten påbörjas
- Kontrollerar säkerhetsmateriel, funktion och placering.
- Tillse att någon i arbetslaget har kunskap om första hjälpen
- Kontrollera avspärrning
- Tillser att samtliga bär reflexväst
- Incidenter och tillbud
Omfattar skador på person, materiel/utrustning och miljö. Med det sistnämnda menas exempelvis utsläpp av olika typer av vätskor såsom olja, drivmedel, bottenfärg mm. I ovan checklista är dessa åtgärder en central del i de förberedelser som ska gås igenom innan någon aktivitet får genomföras!
Vid personskador:
- Första förband finns i verkstaden
- Vid allvarliga personskador larma via 112
Vid brand:
- Brandsläckare finns i kontoret vid verkstaden.
- Vattenslang finns vid Mastbryggan
- Brandfiltar finns rakt in i verkstaden.
- Vid större incident, larma via 112
Vid utsläpp:
- I hamn gäller att med skyndsamhet begränsa spridning. Begränsningsmateriel finns i verkstaden.
- Larma räddningstjänstens marina enhet via 112
- Vid utsläpp eller spill på uppläggningsplats ska sanering påbörjas omgående. Materiel för detta finns i verkstaden.
Säkerhetsrutinerna finns i PDF här: Säkerhetsrutin